Je bent niet ingelogd. Log in of registreer je

Elfstedentocht

Ga naar beneden  Bericht [Pagina 1 van 1]

1 Elfstedentocht op wo 8 feb - 7:38

Jethro

Jethro
Giet it oan? Vanavond weten we of er Elfstedentocht komt

Slechte ijsnacht in Friesland

HLN UPDATE Terwijl in Nederland de Elfstedentocht-koorts naar een kookpunt stijgt, voorspelt onze hoogsteigen weerman Frank Deboosere dat de 'Tocht de Tochten' voor vrijdag zou zijn. In tegenstelling tot onze weerman gaan de Nederlande weerdiensten voor zondag. Giet it oan? Komt het ervan? Vandaag wordt sowieso een cruciale dag en wellicht weten we vanavond of er een Elfstedentocht komt. Het gerucht dat de auto van prins Willem Alexander in de buurt van het parcours is gesignaleerd, doet de hoop opleven. Bovendien zijn alle verloven van de politie in Friesland ingetrokken en hangt er al een spandoek aan de finish. Toen op de Twitter van de officiële Elfstedentocht-vereniging even verscheen dat het voor komende zondag is (zie screenshot onder dit artikel), leek de gekte even een feit. Helaas werd het bericht al snel verwijderd.


Rond de route van de Elfstedentocht heeft het afgelopen nacht licht tot matig gevroren. Op veel punten vroor het maximaal 3 tot 5 graden. "Mijn verwachting is dat je blij mag zijn als het ijs een halve centimeter is gegroeid", zei een woordvoerder van weeronline.nl. Zo liep het kwik in Leeuwarden terug tot -4 graden celsius onder nul en in Stavoren vroor het maximaal 5,1 graden. In het zuiden van Friesland, waar het ijs over het algemeen slechter is, vroor het over het algemeen wel wat harder dan in het noorden.

Dooi vanaf zondag
De lichte tot matige vorst werd voornamelijk veroorzaakt door bewolking, waardoor het niet zo hard kan afkoelen. De komende nachten voorziet het weerinstituut geen bewolking, waardoor het weer harder gaat vriezen. De komende nachten is de vorst mogelijk weer streng, wat betekent dat het kwik daalt tot -10 graden celsius onder nul. Ook in de nacht van zaterdag op zondag wordt strenge vorst verwacht. De verwachting blijft dat zondag de dooi inzet. "Dan zie je de temperaturen oplopen tot 3 tot 4 graden, sommigen zeggen zelfs 6 graden", aldus de zegsman.

Live persconferentie
Vandaag komen de 22 rayonhoofden en het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden weer bijeen om de kwaliteit van het ijs van de Elfstedentocht te bespreken. Rond 19u30 vanavond volgt er een persconferentie die live op de Nederlandse tv zal uitgezonden worden. Duidelijk is dat het nu nog nergens de vereiste dikte van 15 centimeter heeft. Maar dé vraag is: zal de ijsgroei de komende dagen en nachten voldoende zijn?

"Race tegen de klok"
De Vereniging De Friesche Elf Steden wil zich niet vastpinnen op een bepaalde dag. Maar het wordt spannend, beaamde voorzitter Wiebe Wieling vandaag. "Het wordt een race tegen de klok. Op veel plekken langs de route werken vrijwilligers met man en macht om het ijs te verbeteren. Met ijstransplantaties worden wakken gedicht, er wordt water gespoten, slecht ijs wordt weggekrabd en overal wordt sneeuw geschoven. De rayonhoofden bekijken alternatieven als de oorspronkelijke route te slecht is. Zo is inmiddels besloten om de schaatsers tussen Stavoren en Hindeloopen, in de zuidwesthoek van Friesland, een andere traject te laten nemen.

Stadion als hotel
Steeds meer Friezen beginnen stilletjes te geloven dat een Elfstedentocht er na 15 jaar wachten toch in zit. Zo heeft voetbalclub SC Cambuur het stadion in de Friese hoofdstad beschikbaar gesteld voor deelnemers. Het stadion wordt, als 'It giet oan' heeft geklonken, omgebouwd tot hotel. Ook Heerenveen bouwt dan alle sporthallen om tot één grote hotelkamer.

Voorwaarschuwing politie
De politie in Friesland heeft gewaarschuwd dat komend weekend mogelijk alle verloven worden ingetrokken. Het gaat om een 'voorwaarschuwing' voor het geval de Elfstedentocht doorgaat. "Iedereen moet er rekening mee houden dat het kán gebeuren. En dan moet iedereen aan het werk", zegt een woordvoerder.

1,5 miljoen bezoekers
Voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden verwacht minstens 1,5 miljoen bezoekers als de Tocht der tochten doorgaat. Het Friese politiekorps telt een kleine 1300 medewerkers, lang niet genoeg om zo'n evenement in goede banen te leiden. "We zullen dus ook een beroep moeten doen op Groningen en Drenthe en andere korpsen."

Kraampjes
Ook de commercie plukt de vruchten van de elfstedenkoorts. Bij gemeenten langs de route komen honderden aanvragen voor een vergunning binnen van mensen die een kraampje met eten en drinken op willen zetten. Sonnema in Bolsward draait overuren om aan de vraag naar berenburg te voldoen. Sinds maandag, de dag nadat de rayonhoofden bijeen waren gekomen, is de vraag naar het alcoholische goedje alleen nog maar toegenomen, zegt een woordvoerder van Sonnema.

Auto prins
Volgens Omrop Fryslân is de auto van prins Willem-Alexander gespot in Leeuwarden. Alleen de chauffeur zat in de wagen. Waar de prins was, weet de omroep niet. 'Mooglik hat hy in stik fan de Alvestêderûte riden', (mogelijk heeft hij een stuk van de Elfstedenroute gereden) schrijft Omrop Fryslân op de site.Willem-Alexander deed in 1986 mee aan de Elfstedentocht. Of hij dit jaar meedoet, is nog niet bekend. Volgens Omrop Fyslân wil de Rijksvoorlichtingsdienst op die vraag geen antwoord geven.

Alternatieve route
Tussen Stavoren en Hindeloopen in de zuidwesthoek van Friesland komt een alternatieve route als de Elfstedentocht doorgaat. Dat heeft rayonhoofd Pieter Visser van Stavoren vandaag gezegd. Het ijs op de Yndyk en De Grûnzen waar de route normaal gesproken langsloopt, is niet goed en wordt ook niet meer op tijd goed. Inmiddels hebben tientallen vrijwilligers het ijs ontdaan van sneeuw. Het nieuwe traject, de zogeheten Zuiderzeeroute, loopt langs de dijk van het IJsselmeer. 'We zijn bijna klaar met schoonmaken. Aan het eind staan acht kistjes bier klaar', aldus het rayonhoofd.

'Set it troch?"
Bij de Bonkevaart, het water waar traditiegetrouw de finishstreep van de Elfstedentocht wordt getrokken, hangt al een spandoek. 'Set it troch?' luidt de tekst op het doek, wat zoveel betekent als 'Gaat het door?' Op de plek van het spandoek wordt later de finishstreep met verf op het ijs aangegeven, mocht de tocht doorgaan. De Bonkevaart, in het Fries 'de Bonke' genoemd, ligt aan de noordoostkant van Leeuwarden. Het is een beroemd stukje omdat de schaatsers die de tocht verreden hebben, daar arriveren. Nu is het stuk ijs nog het toneel van mensen die al druk aan het schaatsen zijn en van de pers die zich verzameld heeft. Ondertussen is men druk bezig met het sneeuwvrij krijgen van dit belangrijke deel van de route.

Berenburg
Ook Sonnema is helemaal klaar voor de Elfstedentocht. Laat de Elfstedentocht maar komen, vindt het bedrijf dat sinds 1860 berenburg maakt. De fabriek draait overuren en het regent aanvragen voor extra acties voor de tocht der tochten. 'Het leeft bij ondernemers, de telefoon staat roodgloeiend. Er wordt enthousiast ingekocht', zei een woordvoerster vandaag. Sonnema verkoopt jaarlijks twee miljoen flessen berenburg, waarvan de meesten in de winter. Sonnema heeft een draaiboek voor als het vriest. 'De productie lag daardoor hoog. Sinds gisteren ligt die nog hoger.' (ad/belga/kh/adv)
Bron : Hln.be

2 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 7:39

Streya

Streya
Hmmzzz... Nee, ik geloof niet echt dat er dit jaar nog een Elfstedentocht komt

3 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 7:55

Jethro

Jethro
Kom op waar blijft de spirit xD

4 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:03

Jack Sparrow

Jack Sparrow
BAM Yay

HET GAAT NU IN IEDER GEVAL NIET DOOR Yay

*luistert geïnteresseerd naar de TV xD*

5 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:06

Jethro

Jethro
Jammer maar geen elfstedentocht .

6 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:07

Celebrían

Celebrían
VIP
Helaas.
Hij gaat niet door.

Net de mooie toespraak gehoord.

7 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:08

Merle

Merle
Nee, hij gaat niet door. Ik hoorde het al XD .

http://lostanimals.actieforum.com

8 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:09

Jethro

Jethro
Thans HLN kopt : Elfstedentocht gaat (nog) niet door

9 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:09

Merle

Merle
Nee, nou zeggen ze weer misschien Razz .

http://lostanimals.actieforum.com

10 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:11

Celebrían

Celebrían
VIP
Tja. Het zal aan het weer liggen xd.

Ik zou het wel leuk vinden als er weer eentje is :)

11 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 8:11

Jethro

Jethro
Het is aangepast : Elfstedentocht gaat niet door

12 Re: Elfstedentocht op wo 8 feb - 9:40

Aaliyah

Aaliyah
Moderator
best wel jammer hoor. als je ziet hoe erg wij moeten hakken in het ijs om onze wakken open te laten houden is dat minstens 12 centimeter. als overal in Nederland nou minstens 12 centimeter lag.


_________________

13 Re: Elfstedentocht op do 9 feb - 6:01

Puck

Puck
VIP
Ik heb echt nog nooit een elfstedentocht meegemaakt. De vorige keer was ik -5 maanden XD

Gesponsorde inhoud


Terug naar boven  Bericht [Pagina 1 van 1]

Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum